Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: Φρενάρισμα πανικού

Φρενάρισμα πανικού 19/01/2013 17:18 #1

  • River
  • Το Άβαταρ του/της River
  • Offline
  • God Tmaxista
  • ΓΙΩΡΓΟΣ
  • Δημοσιεύσεις: 8964
Δυστυχώς κάποια στιγμή θα χρειαστεί να ακινητοποιήσουμε «βίαια» τη μοτοσικλέτα. Οι απρόσεχτοι είναι αρκετοί στους ελληνικούς δρόμους και έτσι το φρενάρισμα πανικού προβάλλει ορισμένες φορές ως η μοναδική λύση.

Μπορεί στις ευρωπαϊκές χώρες το φρενάρισμα πανικού να αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, στις ελληνικές συνθήκες ωστόσο είναι σύνηθες φαινόμενο. Το καλύτερο, λοιπόν, που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και κατάλληλα εξασκημένοι.

· Αν οι συνθήκες απαιτούν άμεση ακινητοποίηση της μοτοσικλέτας χρησιμοποίησε και τα δύο φρένα. Αυτό βέβαια είναι κάτι που γίνεται και ενστικτωδώς. Το μπροστινό φρένο εξακολουθεί πάντως να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο φορτίο της επιβράδυνσης.

· Προσπάθησε να κρατήσεις τον κορμό σου σε όρθια θέση και τα πόδια σφιχτά στο «σώμα» της μοτοσικλέτας. Οι δυνάμεις που ασκούνται ωθούν το σώμα προς τα εμπρός, αλλά θα πρέπει να «αντισταθείς», ώστε να μην μετατοπισθεί το βάρος προς τα εμπρός, γιατί το έντο καραδοκεί…

· Κράτα το τιμόνι αρκετά σφιχτά ώστε να αποφύγεις κατά το δυνατόν ανεπιθύμητα «σπασίματα» δεξιά-αριστερά.

· Στόχος είναι το μπροστινό φρένο να πιεστεί στο όριό του, αλλά να μην μπλοκάρει. Η διαχωριστική γραμμή, βέβαια, ορισμένες φορές είναι δυσδιάκριτη. Αν νιώσεις να μπλοκάρει το μπροστινό, άφησε τη μανέτα στιγμιαία και ξαναπάτησέ την.

· Το πίσω φρένο είναι βέβαιο πως σε φρενάρισμα πανικού θα μπλοκάρει τον τροχό. Με τον πίσω τροχό μπλοκαρισμένο, μπορείς να κινηθείς αρκετά μέτρα και, αν καταφέρεις να ελέγξεις τις πλαγιολισθήσεις, μπορείς να μειώσεις την απόσταση φρεναρίσματος. Ένα γκαράζ με καλή άσφαλτο είναι μια καλή λύση για προπόνηση. Εξασκήσου μόνος σου. Πρόκειται για ένα από τα βασικά μαθήματα οδήγησης που θα σου χρειαστεί στο δρόμο.

· Αν απαιτείται να επιβραδύνεις λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της στροφής χρησιμοποίησε τα φρένα εξαιρετικά απαλά και προσπάθησε να μειώσεις ταχύτητα κατεβάζοντας σχέσεις στο κιβώτιο. Πρώτο μέλημα βέβαια (ειδικά μέσα στην στροφή) είναι η αποφυγή του εμποδίου με ελιγμό και όχι η ακινητοποίηση πριν από αυτό.

· Το ABS μπορεί να αποβεί σωτήριο σε καταστάσεις πανικού, ειδικά σε αναβάτες με μειωμένη εμπειρία. Αρκετοί είναι όμως αυτοί που κάνουν το λάθος να αφήνουν στιγμιαία τα φρένα όταν ενεργοποιείται το σύστημα. Όταν αισθανθείς το χαρακτηριστικό «κλώτσημα» στο πεντάλ ή τη μανέτα του φρένου, συνέχισε να ασκείς την ίδια πίεση. Καλό θα είναι να προπονηθείς στην αρχή, για να εξοικειωθείς με τη λειτουργία του ABS.


πηγή: www.mototriti.gr/data/news/preview_news/94433.asp
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Φρενάρισμα πανικού 20/01/2013 18:22 #2

  • billpap46
  • Το Άβαταρ του/της billpap46
  • Offline
  • God Tmaxista
  • Ο παλιός είναι αλλιώς...
  • Δημοσιεύσεις: 1612
Φρεναρετε πανικοβλημενοι με ABS οσο θελετε και αφηστε στο τελος τα τακακια να καπνιζουν!
Δεν σκοτωνεται οποιος οδηγει ΓΡΗΓΟΡΑ,αλλα οποιος σκεφτεται ΑΡΓΑ!
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.