Η λακκούβα είναι ένα είδος που ενδημεί στην Ελλάδα. Συναντάται κατά κανόνα στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους και ταλαιπωρεί δίκυκλα και άλλα οχήματα που εισβάλλουν στο χώρο της.
Πώς μπορούμε, όμως, να τις εντοπίσουμε και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε; Το πρώτο είναι εύκολο, μιας και βρίσκονται παντού. Για το δεύτερο, απαιτείται έγκαιρη αποφυγή, προσοχή και ψυχραιμία. Ποια είναι, όμως, τα είδη της λακκούβας και τι κινδύνους κρύβει το καθένα;
Η κοινή: Αποτελεί το συχνότερο είδος λακκούβας και μπορεί να συναντηθεί παντού. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι η ποικιλία σε διάμετρο και βάθος – αν και συνήθως είναι μικρότερη από άλλες. Σπάνια αποτελεί απειλή, αν εντοπιστεί έγκαιρα.
Η προβλέψιμη: Πρόκειται για λακκούβες που συνοδεύουν καπάκια υπονόμων, φρεάτια ή άλλες εργασίες. Μπορούν να είναι από ανεπαίσθητες έως επικίνδυνες, ανάλογα με το βάθος τους. Ωστόσο, μπορούν να αποφευχθούν εύκολα, καθώς πρόκειται – κατά κανόνα – για μια σειρά λακκουβών που βρίσκονται στο ίδιο πλάτος στο οδόστρωμα, με ίδια διαστήματα μεταξύ τους. Εφόσον εντοπίσεις την πρώτη, ξέρεις που βρίσκονται περίπου και οι άλλες.
Η ύπουλη: Αυτό το είδος λακκούβας κρύβεται συνήθως κάτω από κάποιο αυτοκίνητο, στην κορυφή της στροφής και, γενικότερα, σε μέρη που δύσκολα εντοπίζεται έγκαιρα. Αν ακολουθείς ένα αυτοκίνητο είναι δύσκολο να την εντοπίσεις, καθώς αυτό θα περάσει από πάνω της. Φρόντισε, λοιπόν, να ακολουθείς τους τροχούς κι όχι το μέσο του αυτοκινήτου. Αν βρίσκεται στη στροφή, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς δεν έχεις ορατότητα. Αν τη δεις τελευταία στιγμή, με τη μοτοσικλέτα σου σε κλίση, σήκωσέ τη και πέρνα από πάνω της με μηδενική κλίση.
Το πηγάδι: Το συγκεκριμένο είδος πήρε το όνομά του, χάρη στο μεγάλο βάθος του. Είναι οι πιο επικίνδυνες, ειδικά όταν οδηγείς scooter με μικρής διαμέτρου τροχούς. Σκοπός σου θα πρέπει να είναι να τις αποφύγεις με κάθε τρόπο (αλλά πάντα με ασφάλεια και προσοχή για άλλα οχήματα που ακολουθούν). Το θετικό σημείο στη δική τους περίπτωση είναι ότι μπορούν να εντοπιστούν σχετικά εύκολα κι από μακριά, εξαιτίας του μεγέθους τους. Επιπλέον, πολύ συχνά συνοδεύονται κι από άλλες κακοτεχνίες που γίνονται εύκολα αντιληπτές.
Η λιμνούλα: Παρά το καθησυχαστικό όνομά της, είναι αρκετά επικίνδυνη. Μπορεί να ανήκει σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες και το βάθος της να είναι από μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά. Ωστόσο, δε μπορείς να το γνωρίζεις, μιας και είναι γεμάτη με νερό και το βάθος της δεν υπολογίζεται. Προσπάθησε να την αποφύγεις – κι αν αυτό δεν είναι δυνατόν, κράτα σταθερή τη μοτοσικλέτα και το τιμόνι και διέσχισέ τη με μικρή ταχύτητα.
Το σαμάρι: Τι είναι το σαμάρι, αν όχι μια αντεστραμμένη λακκούβα; Το σαμάρι συνήθως συναντάται εκεί που κάποτε υπήρχε μια λακκούβα και ο εργολάβος απλά αρκέστηκε να τη σκεπάσει πρόχειρα με άσφαλτο. Μπορεί να μην κρύβει τους κινδύνους μιας λακκούβας, αλλά μπορεί να βλάψει τη σταθερότητα της μοτοσικλέτας. Μειώστε ταχύτητα αν πρέπει να περάσετε από πάνω του.
Το κατσαρό οδόστρωμα: Πολλά σαμάρια μαζί σχηματίζουν το κατσαρό οδόστρωμα, ένα είδος ασφάλτου που μπορεί να αποβεί αρκετά επικίνδυνο. Συναντάται συνήθως σε λεωφορειόδρομους και σε δρόμους που εξυπηρετούν συχνά οχήματα βαρέως τύπου (φορτηγά, λεωφορεία κτλ.). Εφόσον ξέρεις πού μπορείς να το βρεις, εντόπισέ το και απέφυγέ το.
πηγή:
www.mototriti.gr/data/news/preview_news/Ta-eidh-ths-lakkoybas_97283.asp