Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: Διασχίζοντας τη χειμωνιάτικη πόλη

Διασχίζοντας τη χειμωνιάτικη πόλη 01/11/2012 11:36 #1

  • tsagio
  • Το Άβαταρ του/της tsagio
  • Offline
  • Συντονιστής
  • Δημοσιεύσεις: 1353
Oι αναβάτες που δεν αφήνουν τη μοτοσικλέτα τους ακόμη και το χειμώνα, δεν έχουν υπερφυσικές δυνάμεις για να μην κρυώνουν ή να μη βρέχονται. Απλά φροντίζουν να τηρούν ευλαβικά τους κανόνες «επιβίωσης» στο χειμερινό τοπίο.

· Το «κλειδί» στο βρεγμένο οδόστρωμα είναι η ελάττωση της ταχύτητας, σε επίπεδα τέτοια ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αντίδρασης και φρεναρίσματος, χωρίς η μοτοσικλέτα να κάνει πατινάζ. Πρέπει πάντα να τηρείται απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, χωρίς όμως υπερβολές, καθώς αν αφεθεί σε συνθήκες πόλης διάστημα π.χ 20 μέτρων από το αυτοκίνητο που είναι μπροστά, τότε σίγουρα θα βρεθεί κάποιος «γρήγορος» με άλλο αυτοκίνητο που θα επιχειρήσει να μπει στο χώρο αυτό και να είστε σίγουροι ότι δε θα διστάσει να σας κλείσει και λίγο αν χρειαστεί, προκειμένου να το επιτύχει.

· Μεγάλη προσοχή στις «λιμνούλες», καθώς δεν αποκλείεται να κρύβουν από κάτω λακκούβα-κρατήρα. Αν έχει δημιουργηθεί μεγάλη «λίμνη» - καθόλου σπάνιο φαινόμενο στους ελληνικούς δρόμους - και πρέπει να τη διασχίσετε, σταματήστε λίγο στην άκρη και παρατηρείστε τα σημεία από όπου περνούν τα υπόλοιπα οχήματα και ακολουθήστε τα πατήματά τους.

· Αν πρέπει να οδηγήσετε με καταρρακτώδη βροχή και εφόσον οι μοτοσικλέτες δεν εξοπλίζονται με φώτα ομίχλης, το ρόλο αυτόν μπορούν να αναλάβουν τα αλάρμ. Μη διστάσετε να τα χρησιμοποιήσετε.

· Καλό είναι να αποφεύγετε τις διαγραμμίσεις, καθώς γλιστράνε ανεξέλεγκτα. Ιδιαίτερη προσοχή και όταν πρέπει να φρενάρετε πάνω σε διάβαση πεζών, καθώς ο κίνδυνος να θελήσει ο πίσω τροχός να συναντήσει τον μπροστινό παραμονεύει.

· Με τις πρώτες σταγόνες βροχής αποφύγετε τα πεζοδρόμια, ακόμα και για παρκάρισμα. Εκτός από το ότι είστε παράνομοι (μην το ξεχνάτε), είναι εύκολο να πέσετε…σταματημένοι, καθώς γίνονται «γυαλί».

· Μην αναβάλλετε το… κατέβασμα από την ντουλάπα σας του χειμερινού εξοπλισμού σας. Ειδικά τις πρώτες ημέρες, ο καιρός μοιάζει να έχει τρελαθεί και ο ήλιος δίνει γρήγορα τη θέση του σε συννεφιά, κρύο και βροχή.

· Έχετε πάντα μαζί σας τα αδιάβροχα, ακόμη κι αν ο καιρός φαίνεται βελτιωμένος. Καλύτερα να τα κουβαλήσετε χωρίς λόγο, παρά να τα χρειαστείτε και να μην τα έχετε μαζί.



πηγή:http://www.mototriti.gr/data/news/preview_news/93247.asp
ΜΗΝ ΛΕΣ ΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ... ΑΛΛΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΣΑ ΛΕΣ!!
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Διασχίζοντας τη χειμωνιάτικη πόλη 01/11/2012 11:52 #2

  • River
  • Το Άβαταρ του/της River
  • Offline
  • God Tmaxista
  • ΓΙΩΡΓΟΣ
  • Δημοσιεύσεις: 8964
έτσι ακριβώς!

για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι...all weather αναβάτες! ;-)

και να προσθέσω εγώ το εξής:

- Φροντίστε να εξοπλίσετε το κράνος σας με τυχόν εξτρα αντιθαμβωτική ζελατίνα (pinlock ή αυτοκόλλητη), επιρήνειο και υποσιάγωνο.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Διασχίζοντας τη χειμωνιάτικη πόλη 23/11/2012 13:19 #3

  • tsagio
  • Το Άβαταρ του/της tsagio
  • Offline
  • Συντονιστής
  • Δημοσιεύσεις: 1353
Ενα ακόμη άρθρο από το μοτοτρίτη σχετικά με το κρύο cold τα περισότερα τα γνωρίζουμε αλλα καλό είναι να τα ξανά φρεσκάρουμε γιατι τα κρύα κοντοζυγώνουν.

Προστατευτείτε από το κρύο

Ο παγωμένος αναβάτης είναι αφηρημένος αναβάτης και αυτό επηρεάζει σε τρομερό βαθμό την οδήγησή του και την ασφάλεια αυτού και των γύρω του. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να προστατευτούμε από το κρύο.

Παρακάτω, λοιπόν, θα δείτε κάποιες βασικές συμβουλές. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όμως, δεν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα κόλπα που θα σας προστατέψουν από το κρύο. Αυτό σημαίνει ότι βασικός σύμμαχός σας εναντίον του παγωμένου χειμώνα είναι κατά πρώτο και κύριο λόγο ο εξοπλισμός σας. Χωρίς τον κατάλληλο χειμερινό εξοπλισμό, αποτελεσματική προστασία από το κρύο δεν υπάρχει.

· Κράνος, μπουφάν, παντελόνι, γάντια και μπότες δε σας προστατεύουν μόνο κατά τη διάρκεια μιας ενδεχόμενης πτώσης, αλλά και εναντίον του κρύου. Φροντίστε να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι.

· Απαραίτητη προϋπόθεση στο μπουφάν είναι να διαθέτει εσωτερική επένδυση. Έτσι, μπορείτε να την αφαιρείτε την άνοιξη, αλλά να σας προστατεύει όταν τη χρειάζεστε περισσότερο. Επιπλέον, καλό είναι το μπουφάν που φοράτε το χειμώνα να είναι μακρύ και να καλύπτει και τη μέση. Επίσης χρήσιμοι είναι οι ιμάντες από Velcro, σε μανίκια, μέση και κολάρο. Χάρη σε αυτούς, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το κρύο δε θα περνά στο εσωτερικό.

· Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και σε περίπτωση που αγοράσετε παντελόνι.

· Απαραίτητα είναι και τα χοντρά, επενδυμένα γάντια. Αν, μάλιστα είναι και μακριά (και κλείνουν πάνω από το μπουφάν), η προστασία από το κρύο είναι πιο αποτελεσματική.

· Οι κάτοχοι scooter έχουν και την επιλογή της ειδικής κουβέρτας για τα πόδια. Μπορεί να μην αποπνέει μοτοσικλετιστική αύρα, αλλά, πιστέψτε μας, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.

· Αποφύγετε να φορέσετε πολλές στρώσεις ρούχων (κοινώς, να ντυθείτε «σαν το κρεμμύδι»). Θα ζεσταθείτε, αλλά ταυτόχρονα οι κινήσεις σας θα περιοριστούν. Προτιμήστε λίγα και χοντρά ρούχα.

· Στο εμπόριο υπάρχει και μεγάλη ποικιλία ισοθερμικών εσωρούχων, από φανέλες και παντελόνια, μέχρι κάλτσες και γάντια. Θα φανούν εξαιρετικά πολύτιμα, ειδικά σε ταξίδια.

· Συμβουλή: Αν πρόκειται να φορέσετε ισοθερμικά γάντια μέσα από τα κανονικά σας, προτιμήστε να το κάνετε μέσα στο σπίτι, όταν τα χέρια σας είναι ακόμη ζεστά. Αν βγείτε έξω και τα φορέσετε όταν τα χέρια σας έχουν ήδη χάσει τη θερμοκρασία τους, δε θα είναι τόσο αποτελεσματικά.

· Στην κατηγορία των ισοθερμικών ανήκουν και διαφόρων ειδών μπαλακλάβες και προστατευτικά του λαιμού και το προσώπου.

· Όσον αφορά στον εξοπλισμό της μοτοσικλέτας σας, υπάρχουν αρκετά αξεσουάρ που μπορούν να σας προστατέψουν, λίγο ή πολύ από το κρύο. Μια ψηλή ζελατίνα φροντίζει να προστατεύει το κεφάλι και τον κορμό σας από τον παγωμένο αέρα. Αντίστοιχη δουλειά κάνουν οι χούφτες στο τιμόνι. Αν, τέλος, έχετε την οικονομική δυνατότητα να εξοπλίσετε τη μοτοσικλέτα σας με θερμαινόμενα γκριπ ή σέλα, το ταξίδι σας θα γίνει πολύ πιο άνετο.

· Τα άκρα μας είναι τα πρώτα που θα νιώσουν το κρύο. Φροντίστε, ειδικά σε ταξίδι, να τα κουνάτε σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ενισχύετε την κυκλοφορία του αίματος.

· Ένα φαινόμενο πολύ συχνό κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι το θόλωμα της ζελατίνας του κράνους. Μια καλή συμβουλή είναι να την αφήνετε ανοιχτή κατά μερικά χιλιοστά, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας και να μη θολώνει. Τι γίνεται, όμως, αν το κρύο είναι ανυπόφορο ή βρέχει; Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να προμηθευτείτε τα pinlock (μια μικρή και διάφανη επένδυση της ζελατίνας από σιλικόνη) που μπορεί να προσαρμοστεί σε μια πλειάδα κρανών.

· Έχετε πάντα τα αδιάβροχα μαζί σας. Κανένα από τα παραπάνω δεν πρόκειται να λειτουργήσει αν είστε βρεγμένος και σας χτυπά ο παγωμένος αέρας.

ΠΗΓΗ:http://www.mototriti.gr
ΜΗΝ ΛΕΣ ΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ... ΑΛΛΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΣΑ ΛΕΣ!!
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.