Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: Ταξίδι με μοτοσυκλέτα - Τι να μην ξεχάσω

Ταξίδι με μοτοσυκλέτα - Τι να μην ξεχάσω 12/11/2012 00:24 #1

  • River
  • Το Άβαταρ του/της River
  • Offline
  • God Tmaxista
  • ΓΙΩΡΓΟΣ
  • Δημοσιεύσεις: 8964
Υπάρχουν πολλοί κανόνες για τη ζωή μας, μοτοσικλετιστική ή όχι και ένας από αυτούς είναι ότι για να περάσω καλά στις διακοπές χρειάζεται πρώτα απ' όλα καλή διάθεση. Μαζί όμως χρειάζεται και καλή προετοιμασία. Μετά από χρόνια μοτοσικλετιστικής εμπειρίας και αφού συγκεντρώσαμε πληροφορίες από ελληνικές και διεθνείς πηγές, κάναμε την παρακάτω λίστα από πράγματα που καλό είναι να μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας:



Μοτοσικλέτα

User's Manual
Μιλάμε για το εγχειρίδιο χρήσης της μοτοσικλέτας σας. Όσο έμπειροι και να είστε υπάρχουν πληροφορίες μέσα σε αυτό που θα σας φανούν χρήσιμες, ακριβώς της στιγμή που θα χρειαστεί να λύσετε ένα πρόβλημα. Άλλωστε έχει μικρό όγκο και συνήθως χωράει κάτω από τη σέλα.

Εργαλεία
Το μικρό σετ εργαλείων της μοτοσικλέτας σας είναι το ελάχιστο που μπορείτε να έχετε μαζί σας. Εάν είστε πιο προνοητικοί θα συμβουλεύαμε να πάρετε μια σειρά κλειδιών Allen, μια σειρά από μικρά καρυδάκια (υπάρχουν πολύ μικρές κασετίνες στην αγορά), μια σειρά γερμανικά κλειδιά ή γερμανοπολύγωνα, μια μικρή «σκύλα». Δεν υπονοούμε ότι πρέπει να μπορείτε να λύσετε ολόκληρη τη μοτοσικλέτα, όμως καλό θα ήταν να είστε σε θέση να προσεγγίσετε τα βασικά μηχανικά της μέρη.

Ασφάλειες
Εντοπίστε την ασφαλειοθήκη (συμβουλευτείτε το User's Manual για το σκοπό αυτό) και δείτε τι ασφάλειες έχει η μοτοσικλέτα σας. Δεν θα ήταν υπερβολή εάν έχετε ένα δεύτερο σετ με ασφάλειες. Το κόστος τους άλλωστε είναι μικρό.

Σπρέι Αλυσίδας
Οι περισσότεροι έχουμε μοτοσικλέτες με αλυσίδα. Η αλυσίδα μας χρειάζεται λίπανση κάθε 1.000-1.500km ενώ εάν κινείστε σε τερέν που έχει πολλή σκόνη ή και χώμα η λίπανση πρέπει να είναι συχνότερη. Υπάρχουν στην αγορά ειδικές συσκευασίες σπρέι αλυσίδας με μικρό όγκο (για παράδειγμα δες το Motorex Chainlube 622 Strong ), που είναι ιδανικά για ταξίδι και χωρούν κάτω από τη σέλα.

Πιεσόμετρο ελαστικών
Η πίεση στα ελαστικά της μοτοσικλέτας σου είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ασφάλειας. Τη σωστή πίεση την λέει το User's Manual και όχι οποιοσδήποτε άλλος! Πρόσεξε ότι εάν έχεις φορτωμένη τη μοτοσικλέτα πιθανώς στο User's Manual αναφέρεται διαφορετική πίεση. Το να έχεις μαζί σου το δικό σου «σωστό» όργανο μέτρησης είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς στα πρατήρια βενζίνης τα όργανα μέτρησης είναι ταλαιπωρημένα ή και κατεστραμμένα.

Σετ επισκευής ελαστικών

Ένα σετ επισκευής ελαστικών κρίνεται απαραίτητο εάν θέλετε να κάνετε μεγάλο ταξίδι. Η χρήση του είναι σχετικά απλή και μπορεί να σας σώσει. Εναλλακτικά μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα σπρέι αφρού (Fast) που θα σας βοηθήσει να φτάσετε στο κοντινότερο κατάστημα ελαστικών, ώστε να κάνετε σωστά την επισκευή.

Κλειδαριά
Μια κλειδαριά για τη μοτοσικλέτα σας ενδέχεται να σας βγάλει από σοβαρά προβλήματα. Είτε για να την ασφαλίσετε σε περίπτωση που δεν βρίσκετε parking (πάντα δένοντάς την σε σταθερό σημείο), είτε ασφαλίζοντας την σε περίπτωση που μείνει σε μέρος που δεν υπάρχει φύλαξη.

Εξτρα κλειδί
Το τοποθετείτε σε σημείο που δεν είναι κλειδωμένο και το οποίο μπορείτε να το... θυμηθείτε. Ένα δεύτερο κλειδί (σωστότερα σετ κλειδιών) είναι πάντα απαραίτητο.



Πληροφορίες

Εισιτήρια
Ακούγεται αυτονόητο αλλά δεν είναι: Μην ξεχάσετε τα εισιτήρια των διακοπών σας σπίτι!

Τηλέφωνα ξενοδοχείου ή άλλης κράτησης
Δεν ξεχνάμε ποτέ να έχουμε στο πορτοφόλι μας ένα χαρτί στο οποίο έχουμε γράψει:
-Τηλέφωνα ξενοδοχείων
-Κωδικούς κρατήσεων

Χρήσιμα τηλέφωνα για την περιοχή που πηγαίνετε
-Λιμεναρχείο
-Κέντρο Υγείας
-Ταξιδιωτικός πράκτορας

Χάρτης
Επιλέγω έναν χάρτη με επαρκή ανάλυση και ποιότητα, ώστε να μπορέσω να εξερευνήσω την περιοχή που ενδιαφέρει. Δύο μεγάλες εταιρείες κατασκευάζουν χάρτες υψηλής ακρίβειας στην Ελλάδα, η Road Edditions και η Ανάβαση . Εναλλακτική λύση αποτελεί το GPS που όμως θα πρέπει πρώτα να έχω φροντίσει να του φορτώσω τον αντίστοιχης ανάλυσης χάρτη της περιοχής (στο βιβλιοπωλείο της Ανάβασης www.anavasi.gr, Στοά Αρσακείου 6Α, 10564 Αθήνα τηλ.: 210.3218104 , μπορούν να σας κατευθύνουν σχετικά).

Τηλέφωνα Οδικής βοήθειας
Interamerican Οδική Προστασία: 1168
Mondial Assistance: 210 3299999
Express Service: 1154
Hellas Service: 1057
Οδική Βοήθεια Δικύκλων (Αττική): 210 4971887



Αναβάτης

Μπουκαλάκι νερό
Ας το έχουμε μαζί μας για παν ενδεχόμενο, έστω κι αν ζεσταθεί από τον ήλιο. Καλύτερα ζεστό παρά καθόλου...

Ξηρά τροφή - snack
Προτιμείστε κάτι αλμυρό (π.χ. πατατάκια). Εάν ιδρώσετε πολύ και κουραστείτε, ο οργανισμός χρειάζεται κάτι αλμυρό για να λειτουργήσει μέχρι τη στιγμή που θα ανεφοδιαστείτε κανονικά.

Χαρτί τουαλέτας
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιου είδους περιγραφή για τους λόγους που χρειάζεται.

Υγρά μαντηλάκια/απολυμαντικό χεριών
Σκεφτείτε τη στιγμή που κάποιο έντομο επιτεθεί στο μάτι σας και αποφασίσει να μείνει εκεί. Πριν βάλετε το βρώμικο χέρι σας στο μάτι, καλό είναι να το καθαρίσετε πριν. Και φυσικά για δεκάδες άλλους λόγους.

Φορτιστής κινητού
Εάν δεν θέλετε κινητό στις διακοπές αφήστε τον πίσω. Εάν όμως πάρετε το κινητό θα σας χρειαστεί και ο φορτιστής.

Φακός
Για αμέτρητες εφαρμογές (θέλω να πάω στην τουαλέτα στο camping, μέχρι καίγονται τα φώτα της μοτοσικλέτας και πρέπει να συνεχίσω). Προτιμήστε τους φακούς κεφαλής που είναι πολύ πιο πρακτικοί και αφήνουν τα χέρια ελεύθερα.

Φωτογραφική μηχανή
Για να αποθανατίσετε τις στιγμές των διακοπών σας.

Αντικουνουπικό/Υγρό για τσιμπήματα
Για να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια θα χρειαστείτε υγρό που τα απωθεί (υπάρχουν πολλά προϊόντα σε φαρμακεία ή supermarkets). Για την περίπτωση που σας τσιμπήσει κάποιο έντομο θα χρειαστείτε ειδική αλοιφή που θα πάρετε από φαρμακείο.



πηγη: www.mrbike.gr
Τελευταία διόρθωση: 12/11/2012 00:26 από River.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.