Το τρίτο και τελευταίο μέρος της ευρωπαϊκής έρευνας RIDERSCAN για την ασφάλεια στα δίκυκλα είναι γεγονός. Πάρτε και εσείς μέρος σε αυτή την έρευνα διαμορφώνοντας έτσι το μέλλον των δύο τροχών στην Ευρώπη.
Tο πρόγραμμα RIDERSCAN είναι ερευνητικό έργο της FEMA (Federation of European Motorcyctists Associations) που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα στοχεύει στο να συλλέξει την υπάρχουσα γνώση σε 8 τομείς της μοτοσικλετιστικής ασφάλειας, ώστε να εντοπιστεί μη καταγεγραμμένη γνώση και πληροφορία, και να προσφέρει οδηγίες στις αρμόδιες αρχές για τη βελτίωση της ασφάλειας που αφορά τα μηχανοκίνητα δίκυκλα και τους αναβάτες.
Η συγκεκριμένη έρευνα θα παίξει τον δικό της ρόλο στη διαμόρφωση όχι μόνο της ασφάλειας στους δύο τροχούς αλλά και στους κανονισμούς και τους νόμους που διέπουν την αγορά, στη μορφή και τις επιδόσεις των δικύκλων, στη στάση των ίδιων των δικυκλιστών απέναντι στα δίκυκλα αλλά και στη στάση όλων εκείνων που δεν είναι δικυκλιστές.
Παρακαλούμε μην αγνοήσετε αυτή την έρευνα. Αφιερώστε λίγα λεπτά από το χρόνο σας για να τη συμπληρώσετε, καθώς τα αποτελέσματά της θα έχουν αντίκτυπο σε ό,τι έχει να κάνει με τους δύο τροχούς στην Ευρώπη στο μέλλον. Διαδώστε την επίσης και στους φίλους σας είτε είναι δικυκλιστές, είτε όχι. Μπορεί να έχουν και αυτοί δίτροχους φίλους οι οποίοι πρέπει να πουν την άποψή τους πάνω σε πράγματα που τους αφορούν άμεσα.
Έρευνες, όπως το πρόγραμμα RIDERSCAN είναι ένα από τα ισχυρότερα «όπλα» που έχουμε εμείς οι δικυκλιστές στα χέρια μας. Μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε γνωστά, τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας ως δικυκλιστές σε όλους τους εμπλεκόμενους στη συγκεκριμένη βιομηχανία (κατασκευαστές, ερευνητές, ευρωπαϊκό και εθνικά κοινοβούλια, νομοθέτες κ.τ.λ.). Έτσι βάζουμε και εμείς τη δική μας σφραγίδα στο μέλλον των δύο τροχών που μας αφορά άμεσα. Με λίγα λόγια γινόμαστε «συνεργάτες» στην εξέλιξη και τη νομοθέτηση των δύο τροχών στην Ευρώπη. Όσοι περισσότεροι συμπληρώσουμε αυτή την έρευνα τόσο πιο ολοκληρωμένη θα είναι η άποψη που θα σχηματίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι/ενδιαφερόμενοι για εμάς τους δικυκλιστές. Έτσι οι ενέργειες που θα πραγματοποιήσουν στο μέλλον θα είναι και πιο κοντά σε αυτά που θέλουμε και εμείς.
Σκεφτείτε, για παράδειγμα, το υποθετικό σενάριο η έρευνα να συμπληρωνόταν μόνο από κάποια χώρα που δεν έχει καμία ιδιαίτερη σχέση με τα δίκυκλα και να έβγαζαν στην κυριολεξία «άχρηστα» ή/και επικίνδυνα... Ποια θα ήταν τότε η εικόνα που θα σχημάτιζαν οι ειδικοί για το μέλλον των δύο τροχών;
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της έρευνας αφορά τα Ευφυή Συστήματα Μετακίνησης (Intelligent Transport Systems-ITS). Η έρευνα, για τη συμπλήρωση της οποίας απαιτούνται 15-30 λεπτά, σας ζητά να αξιολογήσετε τις γνώσεις σας σχετικά με νέες τεχνολογίες που βελτιώνουν την ασφάλεια οι οποίες εφαρμόζονται ή θα εφαρμοστούν και στα δίκυκλα, αλλά και την πρόθεσή σας να δοκιμάσετε, να χρησιμοποιήσετε και να αγοράσετε τα αυτά τα συστήματα. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι τα εν λόγω συστήματα βρίσκονται, στην πλειοψηφία τους, σε πειραματικό στάδιο.
Τέλος, να πούμε ότι η έρευνα η έρευνα δεν απαιτεί τα προσωπικά σας δεδομένα και είναι ανώνυμη με την FEMA να εγγυάται το απόρρητο τους.
Εδώ θα βρείτε το τρίτο μέρος της έρευνας του RIDERSCAN project, στα ελληνικά, αλλά και ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για τη συμπλήρωσή του:
www.fema-online.eu/riderscan/survey/index.php?sid=72632&lang=el